İZMİR KANTİNCİLER ODASINDA İNFİAL OLDU ORTALIK KARIŞTI!
Temizeller programının gündeme getirdiği ve fikri takip yaptığı esnaf odasında skandalların ardı arkası kesilmiyor.
Usta gazeteci Ahmet TÜBCEL’ in araştırıp ortaya çıkardığı ve ekrana getirdiği izmir kantinciler esnaf odası ile ilgili belgeler dudak uçuklatıyor.
9 Şubat tarihinde canlı yayınlanan Temizeller programında gündeme getirilen usul ve yasalara aykırı iş ve işlemler gündemde hala sıcaklığını koruyor.
İzmir Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Özgür Yavuz’un kendi şahsi cep telefonu faturasını 2 yıldır oda bütçesinden ödetmesi kantinci esnafları arasında infiale neden oldu.
Gazeteci Tübcel’ in TEMİZELLER programı canlı yayınında İzmir Kantinciler Esnaf Odası karar defterine 03.08.2022 tarihinde alınan yönetim kurulu kararını ekranlara getirerek Oda Başkanı Özgür Yavuz’a şöyle seslendi’’ sayın başkan 2 yıldır oda bütçesinden yani esnafın çay satarak kendi meslek odasına aidatlarını ödemek için bin bir zorluk çekerken sizin odanın bütçesinden şahsi cep telefonunuzun faturanızı ödettirmeniz ne ahlaki ne vicdani nede terbiye kuralları içerisinde yer alıyor ve de TCK kapsamında ZİMMET, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA suçlarının tanımına giriyor dedi.
Bu düpedüz esnafın odaya ödediği aidatları kendi şahsi menfaatleriniz doğrultusunda harcamanız anlamına geliyor sizler şu anda yasalara karsı ZİMMET ve GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA suçu işliyorsunuz, araştırdığımız bulduğumuz ve ekranlara getirip yayınladığımız sizin yönetim kurulu olarak imzaladığınız karar belgeleri var, odanın denetim kurulu, yönetim kurulu da bu suça açıkça ortak oluyor maalesef. Bu nasıl bir yönetim kurulu kararıdır ki siz neden kendi şahsi telefonunuzu kendiniz ödemiyorsunuz da odanın bütçesinden ödetiyorsunuz, yönetim kurulu üyeleri nasıl böyle bir kararın altına nasıl imza atar ve denetim kurulu nasıl bu olaya sessiz kalır dedi .
İŞTE O KARAR
Öte yandan Tübcel Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine seslenerek burada bir suç işleniyor ,sizlerde bu suçu izliyor ve göz yumuyorsunuz.
Yani dolaysıyla bu suça ortaklık ediyorsunuz.
Sizler birer seçilmiş kamuya hizmet eden kamu görevlisi sıfatında kişilersiniz yani bir suçu gördüğünüz veya öğrendiğiniz zaman bunu yetkili makamlara bildirmek zorundasınız aksi halde KAMU GÖREVLİSİNİN SUÇU BİLDİRMEME SUÇU işlemiş oluyorsunuz.
Canlı yayınımızı izleyen bizleri telefon ile arayan Görüşlerine başvurduğumuz ünlü ceza hukukçuları ise olayı şöyle özetledi;
‘’Temizeller canlı yayın programında sizlerin ekranlarda gösterdiğiniz belgeler ve konuştuğunuz konular TCK nunda karşılığı olan suçlardır. Bu tür esnaf odalarının yönetim kurulları ve denetim kurulları genel kurullarında seçilerek görev yaparlar dolayısıyla kamu görevlisi sıfatı kazanmış olurlar ve mahkemelerde gerekli suçlar tespit edilirse kamu görevlisi sıfatı ile yargılanırlar’’
Bakın bu konuda TCK ne diyor ?
KAMU GÖREVLİSİNİN SUÇU BİLDİRMEME SUÇU ( TCK. md 279
TCK'nın 279. Maddesine göre “ (1) Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK bu konuyu açık açık belirttiği halde sizler bilerek ve isteyerek 2 yıldır bu suçu işliyorsunuz.
Kantinciler odasında işlenen bu yasal olmayan işleri mutlaka eğip bükmeden yetkili makamlara bildirme sizlerin asli görevidir aksi halde KAMU GÖREVLİSİNİN SUÇU BİLDİRMEME yani altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile yargılanmanızı gerektirecek suç unsurları oluşmuş vücut bulmuş olur.
Öte yandan TCK zimmet suçu konusunda tanımı ise şöyle.
Zimmet suçu, kamu görevlisinin ancak malın mülkiyet hakkı sahibinin bulunabileceği tasarrufları yapmasıyla vücut bulur. Suçu işleyen fail adeta malın mülkiyet hakkı sahibiymiş gibi hareket etmelidir. Kamu görevlisinin malı tüketme, kullanma, satma, başkasına kullandırma veya yararlandırma, parayı kendisinin veya başkasının işi için kullanma eylemlerinin tamamı zimmet olarak nitelenebilir.
Kamu görevlisi zimmet suçu hakkında TCK ne diyor:
TCK m.247
Görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Bunların yanı sıra burada bir görevi kötüye kullanmada olduğunu düşünen ceza hukukçuları bu görevi kötüye kullanmanın TCK kanunundaki yerini ise şöyle tanımladılar,
Görevi Kötüye Kullanma Suçunun Şartları
Görevi kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için iki aşamalı şartların gerçekleşmesi gerekir:
Birinci aşamada, kamu görevlisinin görevin gereklerine aykırı hareket etmesi veya görevin gereklerini yapmakta ihmal veya geciktirme göstermesi suretiyle suçun unsurlarının gerçekleşmesi gerekir.
İkinci aşamada, unsurları gerçekleşen suçun cezalandırılabilmesi için objektif cezalandırılabilme şartlarının gerçekleşmesi gerekir. Objektif cezalandırılma şartları, kamu görevlisinin suç teşkil eden fiili nedeniyle kişilerin mağduriyete uğraması veya kamunun zararına neden olunması ya da kişilere haksız bir menfaat sağlanmasıdır.
Her iki aşamadaki şartlar gerçekleştikten sonra kamu görevlisi görevi kötüye kullanma suçu nedeniyle cezalandırılmaktadır.
5.2. Kamunun Zararına Sebebiyet Verme Nedeniyle Görevi Kötüye Kullanma Suçu
Kamu zararından kastedilen, kamunun maddi zarara uğramasıdır. Kamu görevinin gereklerine aykırı davranışın kamunun ekonomik bakımdan zararına neden olması halinde görevi kötüye kullanma suçu tamamlanmış olur. Kamu zararı, doğrudan kamu görevlisinin görevinin gereklerine aykırı hareketinin sonucu olarak ortaya çıkmalıdır.
Kamu zararı kavramı, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71. maddesinde, “Kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.” şeklinde tanımlanmıştır.
Buna göre, “Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere hak- sız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. dediler
Aynı zamanda gazeteci Tübcel canlı yayında oda başkanı özgür yavuzun kendi şahsi telefonunun faturasını bile oda bütçesinden ödetmesi için alınan yönetim kurulu kararını ekranlara getirerek oda başkanı ve ve yetkili kuruluların suç işlediğini söyledi.
Gazeteci Tübcel yönetim ve denetim kurularını seslenerek kesinlikle bu işlerin yasal olmadığını belirterek bu işlenen suçları yetkili makamlara iletmedikleri için yönetim ve denetim kurullarının da bunda sorumlu olduklarını söyledi
Temizeller program yapımcısı ve sunucusu usta gazeteci Ahmet Tübcel 16 Şubat saat 16.00 da www.temizellergazetesi.com adresinden yayınlanacak olan Canlı Yayın'da Temizeller programında İzmir Kantinciler Esnaf Odası ile ilgili KANTİNCİ ESNAFI NASIL SOYULUYOR'un belgelerini kamuoyu ile paylaşacağını belirtti.
9 Şubat 2024 tarihinde yayınlanan Kantinci Esnafı arasında olay yaratan işte o Temizeller programı...