Emin Küçük
Köşe Yazarı
Emin Küçük
 

DEVLETİN DÖNÜŞÜ....

İngiliz gazetesi The Guardian da okuduğum Graeme Garrard a ait Devletin Dönüşü başlıklı inceleme benim düşüncelerimi yansıtmasi açısından çok ilginç geldi bana.Ondan esinlenerek bende bu yazımı kaleme aldım. Graeme Garrard dünyada yaşanan pandemi salgının bireyler,küçük ve büyük işletmeler dahil Nasıl devlete ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini Cok güzel ifade ediyor bu incelemesinde. Avrupa da hükümetler Keynesyen politikalar eşliğinde 2019 yılına kadar devletin küçülmesi politikasını hararetle takip ettiler. bizde de Turgut Özal in iktidara gelmesiyle başlayan devletin küçülmesi ve özel sektorun büyütülmesi politikası ondan sonra hangi hukumet gelirse gelsin ısrarla devam ettirildi. Ama 2019 yılından sonra işler değişmeye başladı.2020 yılında tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi bireylerle beraber tüm küçük ve büyük işletmeleri derinden etkiledi.Devlet sosyal yardımlarla bireyleri desteklerken,ekonomik desteklerle küçük ve büyük işletmelerin bu dönemde ayakta kalmasını sağlamaya çalıştı pandemi suresince.Bugün gerek Avrupa da gerekse ülkemizde devletin bir zamanlar kendine ait işletmeleri ozellestirmesinin ne kadarininin doğru oldugunu, bu uygulamalarin toplum yaşamında herzaman yaşanabilecek covid pandemisi gibi ekstrem durumlarda toplumda yaratacağı olumsuz sonuçların neler olabilecegi tartışılıyor. Durumu ülkemize indirgeyerek incelediğimizde Seker, gübre, tütün, aşı üretim merkezleri,ilaç fabrikaları başta olmak üzere sayacagimiz çok sayıda işletmenin özellestirilmesinin sadece ekonomik alanda değil toplum yaşamında da yaratacağı olumsuz etkileri gördük ve yaşadık bu süreçte. Bizler bugünlerde ülke gündeminde Suriyeli mülteciler,yüksek enflasyon, yaklaşan seçimleri tartışırken ,Avrupa bugün Büyük Devletin dönüşünü tartışıyor.Devletin büyüklüğü ile özel teşebbüsün büyüklüğü arasında ideal bir denge hiçbir zaman olusmasada bugün bu ölçeğin kamu kontrolünden çok uzaklaştığı açıkca pandemi süreci göstermiştir ki bu denge kamu lehine olmalıdır.Ozellikle stratejik ekonomik teşebbüsleri kontrolün kar zarar skalasina bakılmadan devlet elinde olması çok gereklidir. Yeniden kamulaştırmaların devlete getireceği büyük mali yükler tabiiki göz önüne alınmalıdır.Ama öncelik sırasına göre yapılacak bir kamulaştırma programı ile devletin ekonomik alanda tekrar büyütülmesi kaçınılmazdır.Bunun yanında devlet eliyle yapılan tarımsal destekler ve tarımsal üretimin ve çeşitliliğinin arttırılmasının bir ülke için hayati önemde olduğu gerçeğini de unutmayalım. Umarım iktidarda olan bu günkü hükümet ve iktidara aday muhalefet Dünyada ve Avrupa da bu günlerde oldukça popüler olan bu görüşleri inceler ve ona göre politikalar belirler. Ne demişler eskiler "bir musibet bin nasihattan iyidir"Covid pandemisi musibeti bakalım daha insanlara neler öğretecek. Tabii öğrenirken ders almasını bilenlere.... Sağlıkla kalın...
Ekleme Tarihi: 09 Mayıs 2022 - Pazartesi

DEVLETİN DÖNÜŞÜ....

İngiliz gazetesi The Guardian da okuduğum Graeme Garrard a ait Devletin Dönüşü başlıklı inceleme benim düşüncelerimi yansıtmasi açısından çok ilginç geldi bana.Ondan esinlenerek bende bu yazımı kaleme aldım.

Graeme Garrard dünyada yaşanan pandemi salgının bireyler,küçük ve büyük işletmeler dahil
Nasıl devlete ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini
Cok güzel ifade ediyor bu incelemesinde.
Avrupa da hükümetler Keynesyen politikalar eşliğinde 2019 yılına kadar devletin küçülmesi politikasını hararetle takip ettiler.
bizde de Turgut Özal in iktidara gelmesiyle başlayan devletin küçülmesi ve özel sektorun büyütülmesi politikası ondan sonra hangi hukumet gelirse gelsin ısrarla devam ettirildi.
Ama 2019 yılından sonra işler değişmeye başladı.2020 yılında tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi bireylerle beraber tüm küçük ve büyük işletmeleri derinden etkiledi.Devlet sosyal yardımlarla bireyleri desteklerken,ekonomik desteklerle küçük ve büyük işletmelerin bu dönemde ayakta kalmasını sağlamaya çalıştı pandemi suresince.Bugün gerek Avrupa da gerekse ülkemizde devletin bir zamanlar kendine ait işletmeleri ozellestirmesinin ne kadarininin doğru oldugunu, bu uygulamalarin toplum yaşamında herzaman yaşanabilecek covid pandemisi gibi ekstrem durumlarda toplumda yaratacağı olumsuz sonuçların neler olabilecegi tartışılıyor.
Durumu ülkemize indirgeyerek incelediğimizde
Seker, gübre, tütün, aşı üretim merkezleri,ilaç fabrikaları başta olmak üzere sayacagimiz çok sayıda işletmenin özellestirilmesinin sadece ekonomik alanda değil toplum yaşamında da yaratacağı olumsuz etkileri gördük ve yaşadık bu süreçte.
Bizler bugünlerde ülke gündeminde Suriyeli mülteciler,yüksek enflasyon, yaklaşan seçimleri tartışırken ,Avrupa bugün Büyük Devletin dönüşünü tartışıyor.Devletin büyüklüğü ile özel teşebbüsün büyüklüğü arasında ideal bir denge hiçbir zaman olusmasada bugün bu ölçeğin kamu kontrolünden çok uzaklaştığı açıkca pandemi süreci göstermiştir ki bu denge kamu lehine olmalıdır.Ozellikle stratejik ekonomik teşebbüsleri kontrolün kar zarar skalasina bakılmadan devlet elinde olması çok gereklidir.
Yeniden kamulaştırmaların devlete getireceği büyük mali yükler tabiiki göz önüne alınmalıdır.Ama öncelik sırasına göre yapılacak bir kamulaştırma programı ile devletin ekonomik alanda tekrar büyütülmesi kaçınılmazdır.Bunun yanında devlet eliyle yapılan tarımsal destekler ve tarımsal üretimin ve çeşitliliğinin arttırılmasının bir ülke için hayati önemde olduğu gerçeğini de unutmayalım.
Umarım iktidarda olan bu günkü hükümet ve iktidara aday muhalefet Dünyada ve Avrupa da bu günlerde oldukça popüler olan bu görüşleri inceler ve ona göre politikalar belirler.
Ne demişler eskiler "bir musibet bin nasihattan iyidir"Covid pandemisi musibeti bakalım daha insanlara neler öğretecek.
Tabii öğrenirken ders almasını bilenlere....
Sağlıkla kalın...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve temizellergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.