NASIL OLACAK BU İŞ?
Son yıllarda gerek yazılı ve görsel basında gerekse muhalefet kanadında iktidara yapılan en büyük eleştiri çiftçinin kaderine terkedildiği, kendi başına bırakıldığı
şeklindeki görüşlerdi. 1975 yılından 1990 yılına kadar Tarım Teşkilatında bilfiil Ziraat Teknisyeni olarak görev yaptım.Bu zaman zarfında Tarım Teşkilatı çiftçiye teknik bilgi,ücretsiz tohum,suni gübre,meyve fidanı,ücretsiz toprak tahlili vb. birçok hizmeti bizzat köylünün ayağına giderek var gücüyle gerçekleştirmeye
çalışıyordu. Asırlardır atadan kalma usullerle çiftçlik yapan köylümüz birçok yerde bu yeniliklere dirensede yapılan demonstrasyon çalışmaları ile ikna ediliyor, ülkemizde verim ve ürün çeşitliliği hızla artıyordu.İlçemde görev yaptığım yıllarda meralarda bulunan birçok yabani ahlat ağacını aşılayarak armut ağacına çevirdiğimizi hatırlıyorum.
Hele Samsun'un Yukarı Avdan köyünde 3 ay şehre inmeden köylülerle 10 binden fazla menengiç ağacına antep fıstığı aşısı yapmıştık. Kırklarelinde tarlasının kenarından su kanalı geçen çiftçilerimizi senede çift ürün alması için ikna konusunda o köylerde günlerce yaptığımız gece eğitim çalışmalarını unutamam.Kayseri Develi Bakırdağ da kıraç alanlara mercimek ekimi için arkadaşlarla ne kadar çırpındık ve başardık. Şimdi bunları niye anlatıyorsun diyeceksiniz. Bu gün bizzat tanık olduğum bir olay çiftçilerin yada çiftçlik yapmak isteyenlerin ne kadar yalnız bırakıldıklarını görmeme vesile oldu..Bu yüzden geçmiş yılları hatırladım.Tabiiki eski bir tarımcı olarak çok üzüldüm. Olay şöyle gelişti:Bayındır da kiraladığı bir arazide yaban Mersini yetiştirmek
İsteyen arkadaşım arazisinin PH değerini öğrenmek için benim yanımda konu ile ilgili olarak telefonla araştırma yapınca konuya ilgi duydum.Neden Tarım Teşkilatına başvurmuyorsun?Bildiğim kadarı ile onların toprak tahlil labaratuarı var,deyince, Başvurmazmıyım sordum ama yapılmadığını söylediler.Bayındır da özel bir firmanın 200 tl.karşılığında bu tahlili yaptığını öğrendim dedi.Yani tamamen kendi araştırmaları ile.Ne yol gösteren var nede yardımcı olan.Parayı bastırırsan toprağını tahlil ettirebiliyorsun.Ne acı.Halbuki tarımda toprak tahlili o kadar önemliki.Bu yolla ülke ekonomisine milyarlarca lira katkı sağlanabilir.
Çiftçilerimiz suni gübreleri bilinçsizce kullanıyor.Örneğin dap di amonyum fosfat gübresi toprağa atıldığında o yıl bunun ancak %25 i bitki tarafından kullanılır.Gerisi toprakta kalır.Toprağın nitrata ihtiyacı olup olmadığı tahlil yoluyla anlaşılabilir.
Sonra topraktaki Ph durumu.Bir o kadar önemli.Çünkü topraktaki PH bitkinin ihtiyacı olan besinleri alması için toprakta olması gereken kimyasal bir gösterge.
Azlığı ve çokluğu bir çok sorunlara,verim kaybına,hastalıklara yol açıyor.Buda toprak tahlili ile anlaşılıyor.Düşünsenize ne kadar önemli sonuçlara yol açacak bilgiler bunlar.Tarım Teşkilatının bunları bedava yapması köylülerimize reçete gibi hangi ürünü ekeceği,ne kadar gübre atacağınına kadar söylemeli.Bu işler daha önce böyle yapılıyordu ve biz dünyada tarımsal üretimde kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydik. Ama burada İzmir Büyükşehir Belediyesini tebrik ediyorum.Arkadaşım internetten toprak tahlilinin Buca da bedava yapıldığını öğrenince verilen telefondan Belediyeyi aradık.Telefona çıkan Mühendis gerçekten çok yardımcı ,yol gösterici bilgilerle arkadaşımı yönlendirdi ve bu iş için hiçbir ücret alınmadığını söyledi.Tabiiki İzmirde yaşayan bir vatandaş olarak gurur duydum.
İşte köylünün çiftçnin yanında böyle durulursa ülkemiz kısa sürede tarımsal üretimde tekrar eski günlerine döner.Ama bu işi gerçekten belediyelermi yapmalı?Konunun asıl sahipleri nerede?Ben kendi dönemimi bir nebze anlattım. Dikkat ederseniz ifadelerimin içinde gururda vardı.O zamanlar teşkilatımızla ve çalışmalarımızla gurur duyardık.Görevdeki arkadaşlara tecrübeli bir büyükleri olarak söylüyorum.Kusura bakmasınlar, bu işler masa başında oturmakla olmaz.Şimdi imkanlar daha gelişti.Lütfen köylünün çiftçinin ayağına gidin,onlara yalnız olamadıklarını hissettirin. Bu ülkenin köylüye,çitçiye,tarımsal üretime her zamankinden çok ihtiyacı var.
Haydi görev başına…
Sağlıkla kalın..