Emin Küçük
Köşe Yazarı
Emin Küçük
 

ORHAN KEMAL...

Bu yaz günlerimi Yeni Foça da Belediye ye ait küçük, mütevazı ama işlevi büyük kütüphanede bulduğum Orhan Kemal romanları serisinin tamamını okuyarak geçirdim. Anladım ki ülkemizde değeri tam olarak anlaşılamayan büyük bir yazar Orhan Kemal. "...ve Ekmek Allah'tan önce gelir..."yazar Orhan Kemal'e ait onun bütün yaşam savaşını anlatan bir cümledir bu. Çünkü Orhan Kemal'in romanlarının, hikayelerinin çatısında insanın ekmek savaşı yer alır önce             • Beş çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olan Orhan Kemal daha çocuk yaşlarında siyasi sürgün olması nedeni ile Suriye ve Lübnan da çok zor şartlar altında yaşamak zorunda kalmıştır. Ekmeksiz geceler Gün içinde susturulamayan boş midenin insanın yaşam döngüsüne etkisi. "Ekmek ve İnsanoğlu “nu anlamak gücünün Orhan Kemal de başlama yılları. Orhan Kemal insan dramını veren bir yazardır. İnsanı ortaya koyan bir yazardır. Ve en önemlisi gerçekçi bir yazardır. Söyle der yazar "Ben aydınlık bir gerçekçiyim. Sanatçının rolü yalnızca dünyayı yorumlamak değil, dünyanın değişmesine katılmamaktır. Yıllar yılı içlerinde yaşadığım irili ufaklı insanlar bende şu inancı yaratmışlardır, ki insanlar bilerek bilmeyerek hatta çoğunlukla sezgileriyle iyiye gitme savaşındadırlar, iyi, kötü, alçak, katil, hırsız, o .... Olmak hiçbir insanın elinde değildir. Der yazar, daha birçok şeyde der ama biz bu kadarla bırakalım. Bu büyük yazara duyduğum saygı nedeni ile bu yazıyı kaleme aldım. Ben birçok Nobel ödülü alan yazarın kitaplarını okudum. Orhan pamuk dahil. Ama iddia ediyorum ülkemizde yaşayan üç büyük yazar Yaşar Kemal, Kemal Tahir ve Orhan Kemal eğer ülkemizde değilde başka bir ülkede yaşasaydılar şimdiye kadar çoktan Nobel ödülü almışlardı. Buda bu üç büyük           Yazara yapılan bir haksızlık bence.     Ben bu yazıyı kaleme alırken Tanju Cilizoglu nün Orhan Kemal in "Evlerden Biri" isimli romanına yazdığı Orhan Kemal Üstüne adlı bir on sözden alıntılar yaptım. Tabiiki önsözün tamamı uzun ve muhteşem içeriklere ve değerlendirmelere sahip.   Gönül isterki ülkemizin Orhan Kemal gibi daha bir çok değerine sağlıklarında hakkettikleri değeri verelim ama ne yazık ki ülkemizde bir kesim hala aykırı fikirlere eleştirilere tahammül edemiyor ve eline fırsat geçincede bu insanlara fikirlerinin bedeli en ağır şekilde ödetiliyor. Voltaire nin ünlü sözü ile bitirelim yazımızı. "Senin fikirlerine katılmıyorum, ama senin fikirlerini savunma hakkını ölümüm pahasına savunurum" Daha ne denir bu sözün üstüne...
Ekleme Tarihi: 23 Eylül 2022 - Cuma

ORHAN KEMAL...

Bu yaz günlerimi Yeni Foça da Belediye ye ait küçük, mütevazı ama işlevi büyük kütüphanede bulduğum Orhan Kemal romanları serisinin tamamını okuyarak geçirdim.

Anladım ki ülkemizde değeri tam olarak anlaşılamayan büyük bir yazar Orhan Kemal.

"...ve Ekmek Allah'tan önce gelir..."yazar Orhan Kemal'e ait onun bütün yaşam savaşını anlatan bir cümledir bu. Çünkü Orhan Kemal'in romanlarının, hikayelerinin çatısında insanın ekmek savaşı yer alır önce

            • Beş çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olan Orhan Kemal daha çocuk yaşlarında siyasi sürgün olması nedeni ile Suriye ve Lübnan da çok zor şartlar altında yaşamak zorunda kalmıştır. Ekmeksiz geceler Gün içinde susturulamayan boş midenin insanın yaşam döngüsüne etkisi. "Ekmek ve İnsanoğlu “nu anlamak gücünün Orhan Kemal de başlama yılları. Orhan Kemal insan dramını veren bir yazardır. İnsanı ortaya koyan bir yazardır. Ve en önemlisi gerçekçi bir yazardır. Söyle der yazar "Ben aydınlık bir gerçekçiyim. Sanatçının rolü yalnızca dünyayı yorumlamak değil, dünyanın değişmesine katılmamaktır. Yıllar yılı içlerinde yaşadığım irili ufaklı insanlar bende şu inancı yaratmışlardır, ki insanlar bilerek bilmeyerek hatta çoğunlukla sezgileriyle iyiye gitme savaşındadırlar, iyi, kötü, alçak, katil, hırsız, o .... Olmak hiçbir insanın elinde değildir. Der yazar, daha birçok şeyde der ama biz bu kadarla bırakalım. Bu büyük yazara duyduğum saygı nedeni ile bu yazıyı kaleme aldım. Ben birçok Nobel ödülü alan yazarın kitaplarını okudum. Orhan pamuk dahil. Ama iddia ediyorum ülkemizde yaşayan üç büyük yazar Yaşar Kemal, Kemal Tahir ve Orhan Kemal eğer ülkemizde değilde başka bir ülkede yaşasaydılar şimdiye kadar çoktan Nobel ödülü almışlardı. Buda bu üç büyük

          Yazara yapılan bir haksızlık bence.

    Ben bu yazıyı kaleme alırken Tanju Cilizoglu nün Orhan Kemal in "Evlerden Biri" isimli romanına yazdığı Orhan Kemal Üstüne adlı bir on sözden alıntılar yaptım. Tabiiki önsözün tamamı uzun ve muhteşem içeriklere ve değerlendirmelere sahip.

 

Gönül isterki ülkemizin Orhan Kemal gibi daha bir çok değerine sağlıklarında hakkettikleri değeri verelim ama ne yazık ki ülkemizde bir kesim hala aykırı fikirlere eleştirilere tahammül edemiyor ve eline fırsat geçincede bu insanlara fikirlerinin bedeli en ağır şekilde ödetiliyor.

Voltaire nin ünlü sözü ile bitirelim yazımızı.

"Senin fikirlerine katılmıyorum, ama senin fikirlerini savunma hakkını ölümüm pahasına savunurum"

Daha ne denir bu sözün üstüne...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve temizellergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.