Emin Küçük
Köşe Yazarı
Emin Küçük
 

SATRANÇ...

Antik Yunan Filozoflarından Herakleitos "Dünya uyanık olan herkes  için bir ve ortaktır, oysa uyuyanlar ona arkasını döner" demiş. Bu sözü son okuduğum Felsefeci Hannah Arent'in İnsanlık Durumu adlı kitabından aldım. Üzerinde biraz düşününce mükemmel anlamlar ifade eden bir söz. Özellikle son günlerde açıkça bir trajediye  dönüşen Rusya'nın Ukrayna saldırısını bir korku filmi gibi izleyince kafamda daha da bir anlam kazanıyor Herakleitos'un meşhur cümlesi. Bu dünyanın bize atalarımızdan miras kaldığını ve bizimde o mirası En güzel şekilde gelecek kuşaklara bırakmamız gerektiğini  ne yazık ki bu dünyada hüküm süren bazı ülke liderleri anlamak istemiyor. Bu dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar için bir ve ortak, dünya üzerindeki her canlı yaşam için bir anlam ifade ediyor, Hepimizin ortak olduğu bu dünyayı yaşanır kılacağımıza hala savaşmak neyin nesi ? Ona arkasını dönenler aslında uyanık olduğunu zannedip uyuyanlar. Özellikle tam bir satranç memleketi olan, çocuklarına ilkokuldan başlayarak satranç eğitimi veren Rusya gibi bir ülkenin birkaç hamle ilerisini görmeden Başta ABD olmak üzere bazı ülkelerin tuzağına düşmesini anlamak mümkün değil. Bu saldırı başlamadan günler önce yapılan analizlerde Rusya'nın bir tuzağa çekilmek istendiği sürekli yazıldı, söylendi. Rusya gibi bir ülkenin yapılan tüm  analizleri, uyarıları dikkate almayarak Ukrayna'ya girmesi resmen ayağına kurşun sıkması oldu. Bütün dünya bir anda ekonomik ve sosyal yaptırımlarla Rusya'nın üzerine çullandı. Öyle ki Dünya Kediler Federasyonu bile Rusya kedilerine yasak koydu.Rusya tüm spor organizasyonlarından çıkarıldı. Yani olayın sadece ekonomik boyutu yok. Bir ülkenin dünyadan topyekûn izole edilmesi söz konusu. Anlayın olay o kadar ciddi yani. Peki 21.yüzyılda bir ülkenin başka bir ülkenin topraklarını işgal edemeyeceğini Rusya bilmiyormuş? Birleşmiş Milletler Teşkilatı niçin kuruldu? Birleşmiş Milletler Teşkilatı istese anında bir barış gücü kurarak bu savaşı durduramaz mıydı? Binlerce insanın önlenebilecek bir savaşta boşu boşuna can vermesi, milyonlarca insanın mülteci haline gelmesi nasıl izah edilebilir? Rusya elini kolunu sallayarak Avrupa'nın burnunun dibindeki bir ülkeye girebileceğini nasıl öngördü. Elindeki nükleer silah kozunu kullanmayı düşünüyorsa bunun kendi felaketine de yol açabileceğini bilmiyor mu? İşte satranç oyunu burada önemli. Satrançta bir hamle yaptığında  bunun birkaç hamle sonrasında olabilecekleri hesaplayamazsan yenilgin kesindir.Sanırım Rusya’nın da başına gelenler aynen böyle. Hamlesini yaptı ama hamlesinden sonra başına gelebilecekleri öngöremedi. En azından durum şimdilik öyle gözüküyor. Bu arada bizimde ülke olarak çok dikkatli ve dengeli bir politika izlememiz gerekiyor. Zira savaş burnumuzun dibinde ve bizi de içine çekmek için sotada bekleyenler var. Umuyorum ki bizi yönetenler de satranç oyununda iyidirler. Yazımı çok sevdiğim bir sözle bitireyim; "Tarihinden ders almayanlar, onu tekrar yaşamaya mahkumdur". Sağlıkla kalın…
Ekleme Tarihi: 04 Mart 2022 - Cuma

SATRANÇ...

Antik Yunan Filozoflarından Herakleitos "Dünya uyanık olan herkes  için bir ve ortaktır, oysa uyuyanlar ona arkasını döner" demiş.
Bu sözü son okuduğum Felsefeci Hannah Arent'in İnsanlık Durumu adlı kitabından aldım.


Üzerinde biraz düşününce mükemmel anlamlar ifade eden bir söz. Özellikle son günlerde açıkça bir trajediye  dönüşen Rusya'nın Ukrayna saldırısını bir korku filmi gibi izleyince kafamda daha da bir anlam kazanıyor Herakleitos'un meşhur cümlesi. Bu dünyanın bize atalarımızdan miras kaldığını ve bizimde o mirası En güzel şekilde gelecek kuşaklara bırakmamız gerektiğini  ne yazık ki bu dünyada hüküm süren bazı ülke liderleri anlamak istemiyor.

Bu dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar için bir ve ortak, dünya üzerindeki her canlı yaşam için bir anlam ifade ediyor, Hepimizin ortak olduğu bu dünyayı yaşanır kılacağımıza hala savaşmak neyin nesi ? Ona arkasını dönenler aslında uyanık olduğunu zannedip uyuyanlar.
Özellikle tam bir satranç memleketi olan, çocuklarına ilkokuldan başlayarak satranç eğitimi veren Rusya gibi bir ülkenin birkaç hamle ilerisini görmeden
Başta ABD olmak üzere bazı ülkelerin tuzağına düşmesini anlamak mümkün değil.


Bu saldırı başlamadan günler önce yapılan analizlerde Rusya'nın bir tuzağa çekilmek istendiği sürekli yazıldı, söylendi.
Rusya gibi bir ülkenin yapılan tüm  analizleri, uyarıları dikkate almayarak Ukrayna'ya girmesi resmen ayağına kurşun sıkması oldu.

Bütün dünya bir anda ekonomik ve sosyal yaptırımlarla Rusya'nın üzerine çullandı. Öyle ki Dünya Kediler Federasyonu bile Rusya kedilerine yasak koydu.Rusya tüm spor organizasyonlarından çıkarıldı. Yani olayın sadece ekonomik boyutu yok. Bir ülkenin dünyadan topyekûn izole edilmesi söz konusu. Anlayın olay o kadar ciddi yani.

Peki 21.yüzyılda bir ülkenin başka bir ülkenin topraklarını işgal edemeyeceğini Rusya bilmiyormuş? Birleşmiş Milletler Teşkilatı niçin kuruldu? Birleşmiş Milletler Teşkilatı istese anında bir barış gücü kurarak bu savaşı durduramaz mıydı?
Binlerce insanın önlenebilecek bir savaşta boşu boşuna can vermesi, milyonlarca insanın mülteci haline gelmesi nasıl izah edilebilir?
Rusya elini kolunu sallayarak Avrupa'nın burnunun dibindeki bir ülkeye girebileceğini nasıl öngördü. Elindeki nükleer silah kozunu kullanmayı düşünüyorsa bunun kendi felaketine de yol açabileceğini bilmiyor mu?
İşte satranç oyunu burada önemli.

Satrançta bir hamle yaptığında  bunun birkaç hamle sonrasında olabilecekleri hesaplayamazsan yenilgin kesindir.Sanırım Rusya’nın da başına gelenler aynen böyle. Hamlesini yaptı ama hamlesinden sonra başına gelebilecekleri öngöremedi. En azından durum şimdilik öyle gözüküyor. Bu arada bizimde ülke olarak çok dikkatli ve dengeli bir politika izlememiz gerekiyor. Zira savaş burnumuzun dibinde ve bizi de içine çekmek için sotada bekleyenler var. Umuyorum ki bizi yönetenler de satranç oyununda iyidirler.

Yazımı çok sevdiğim bir sözle bitireyim;
"Tarihinden ders almayanlar, onu tekrar yaşamaya mahkumdur".
Sağlıkla kalın…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve temizellergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.