İZMİR YATIRIM İZLEME KOORDİNASYON BAŞKANLIĞI'NDA NELER OLUYOR?
İZMİR YATIRIM İZLEME KOORDİNASYON BAŞKANLIĞI'NDA NELER OLUYOR?
SAYIN VALİM BU İHALEYE EL KOYUN!
İzmir Valiliğine bağlı Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı'nda yatırım izleme koordinasyon başkalığının İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı depreme dayanıksız okul binaları yıkım ihalesinde skandallar yaşanıyor.
TEMİZELLER İzmir gündemine bomba gibi düşecek bir habere daha imza atıyor.
Araştırmacı gazeteciliğin örneğini sergileyen Temizeller Yaptığı haberle İzmir gündemini sarsmaya devam ediyor.
TEMİZELLER DEN YENİ BİR HABER DOSYASI
Temizeller İzmir Valiliği bünyesinde faaliyet gösteren kısa adı YİKOB olan (Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı) bünyesinde yapılan ihaleleri mercek altına aldı.
Kamuoyunda kanunlara yönetmeliklere ve mevzuata uyması gereken kamu kurumları arasında ilk sırada yer alan İzmir Valiliği kendisine bağlı kısa adı YİKOB (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) adlı birimin önce işi yaptırdığı sonrada ihale yaptığı ortaya çıktı.
Temizeller programına gelen ihbarları değerlendiren Usta Gazeteci Ahmet Tübcel Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 25 adet okulun binalarının da yer aldığı toplam 86 adet yıkım ihalesinin İzmir Valiliğine bağlı YİKOB tarafından yapılacağını öğrendi.
Yıkım ihale tarihi 14.12.2023 saat 10.00 olmasına rağmen Temizeller program yapımcısı Ahmet Tübcel ve haber ekibi Menderes ilçesine bağlı Görece Mustafa Kemal İlkokulu ve ortaokul binalarının ihale yapılmasına daha 4 gün olmasına rağmen 10.12.2023 de yıkımına başlandığı yani YİKOB başkanlığının önce işi yaptırıp sonra ihale yaptığını belgeledi.
Öte yandan Temizeller ekibi yıkılan binalardaki kapı pencere ve çıkan tonlarca demirin ise ne olduğunun peşine düştü.
Temizeller haber merkezi yaptığı ve belgelediği araştırmalarda YİKOB tarafından 14.12.2023 tarihinde yıkım işleri ihalesine çıkmasına rağmen önce işi verip sonra ihale yapması kamuoyunda tepki ile karşılandı.
Temizeller ekibi olarak İzmir Valisi Süleyman Elban başta olmak üzere şehrin ilgili kamu yöneticilerini kamu görevi yapan gazetecilik etiği gereği uyarmayı bir borç biliyoruz.
Temizeller’ e ulaşan görüntüler, resmî belgeler ve yerinde yaptığımız incelemeler sonucunda yapılan işin şaibeli bir ihale olduğu ihalede kamu zararı, ihaleye fesat karıştırma, iddiaları gün yüzüne çıkıyor.
İŞTE O SKANDAL İHALE
İzmir Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü, 'Muhtelif ilçelerde muhtelif adreslerde bulunan mülkiyeti şahıslara ait binalar ile İzmir'deki bazı okul binalarının hurda karşılığı yıkım ve molozlarının atılması işi' adı altında 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 36 ve 37. maddesi uyarınca kapalı teklif usulü ile ihale açtı.
İzmir Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü ihale tarihini ise 14.12.2023 tarihinde saat 10.00' da ihalenin yapılacağı yeri ise 855 Sokak No:40 Konak/İzmir adresi olarak belirledi.
İzmir Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü 86 bina yıkım işinin muhammen bedelinin 6. 487. 857, 30, geçici teminat miktarının ise 648. 786, 73 TL olarak resmi evraklara kaydetti. İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlilik kriterlerini de ihale çağrısına ekleyen İzmir Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü ihaleye girecek firmaları beklediğini duyurdu.
İŞTE O SKANDAL İHALE ŞARTNAMESİ
Şartnameyi indirmek için tıklayınız...
İHALE 14.12.2023 TARİNDE AMA OKUL BİNASI 12.12.2023 TARİHİNDEN YIKILIYOR!
Okul yıkımı videosunu izlemek için tıklayınız...
BU NASIL İHALE?
TEMİZELLER ihale sürecinin 14.12.2023 tarihinde olmasına karşın yıkım işlemi yapılacak bazı okullarda yıkım işinin 4 gün önceden başladığını belirledi. Örneğin yerinde incelediğimiz ve yıkılacak okullar arasında olan ve ihale şartnamesinde 83. sırada bulunan Menderes Görece Mustafa Kemal İlkokulu ve Ortaokulunun yıkımına daha ihalenin yapılma tarihine 4 gün kala başladığını tespit etti.
ÖNCE YIKIM SONRA İHALE!
Menderes Görece Mustafa Kemal İlkokulu ve Ortaokulunun bulunduğu adrese giden TEMİZELLER ekibi ihalesi bir gün sonra yapılacak okulun ana binasının kepçe ve dozerlerle yıkıldığını görüntüledi. Okulun içine görevlilerce alınmayan TEMİZELLER ekibine sahada bulunan görevliler yıkım işine 3-4 gün önce başladıklarını söyledi.
KAMUOYUNUN BEKLEDİĞİ CEVAPLAR
Henüz bir kısmını yayınladığımız tüm bilgiler ışığında şimdi YİKOB yöneticilerine sormak istiyoruz
1- Resmi ihale şartnamesinde 83.sıraya yazıldığı halde neden yıkım işi ihale tarihinden 3-4 gün önce başlamıştır.
2-Yapılan iş mevzuata ve yönetmeliklere uygun mudur?
3- Bu yapılan uygulama ihaleye fesat değil midir?
4- Okulun yıkım ihale ihalesi, sözleşme ve yer teslimi yapılmadan, yıkım işlemi için kim talimat vermiştir, yıkım işlemi hangi şartlarda nasıl gerçekleştirilmiştir?
5- Menderes Görece Mustafa Kemal İlkokulu ve Ortaokulunun yıkım işini hangi firma ne kadar fiyata yapmaktadır? Firmanın sahipleri kimlerdir?
6-ihale şartnamesi incelediğinde, bu yıkım işinin toplam iş hacminin 3/1’ni oluşturduğu görülüyor. Yani şartnamedeki en büyük yıkım işlerinden biri olması dikkat çekiyor. Peki bu ihalenin iş hacmi bakımından 3/1 denk gelen yıkım işine ihale yapılmadan başlanmış ise, ihaleye giren firmalar ihale şartnamesinde belirlenen teminat tutarını devlete yatırıyorsa, ihaleye giren ve ihaleyi kazanan firmanın zararını kimler, nasıl karşılayacak?
7-Yıkıma başlayan firma eğer ki ihaleyi kazansaydı, siz bunun adını ne koyardınız?
8-Önceden yıkılmış bir binanın ihale şartnamesine yıkılacak diye yazılması, resmi evrakta sahtecilik suçuna veya ihaleye fesat, edimin ifasına fesat karıştırma suçlarına giriyor mu? Girmiyor mu?
9-Adı geçen ve ihaleden önce yıkımına başlanan okulun, ihaleden çıkarılması ile ilgili zeyilname (değişiklik ilanı) düzenlenip yayınlandı mı? Yayınlanmadı mı?
10-İhalede yıkılacak binaların m2 olarak 1/3’ünü oluşturan bu okul, daha önce yıkıldı ise, ihaleye katılan firmaların, okulun ihale kapsamından çıkarıldığını bilseydik, biz daha uygun fiyat verirdik deme hakkına sahip değiller mi?
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.